Zugló lakossága és fejlesztései

Zugló lakossága

Zugló lakosainak száma az előző évekhez képest emelkedett, hisz e kerület olvasztótégelye mindazon előnyöknek, amit egy fővárosi lakos csak kívánhat. Hatalmas zöld felületek, nyugodt kertvárosok, szép épületek és kiforrott infrastruktúra, mindezek mellett frekventált, a belváros közvetlen közelében. Ezért nemcsak az idősebb korosztály szeret itt lakni, hanem egyre több fiatal is erre vágyik. Zugló lakói számára egyre fontosabb a zöld területek bővítése, gondozása, a kerület értékeinek megőrzése.

Fejlesztési lehetőségek – Jövő

Papcsák Ferenc polgármester személyes javaslatára 2011 májusában indult útjára a Virágzó Zugló 2011 utcafront szépítési program. A kezdeményezés egyik példaértékű sajátossága, hogy Zugló Önkormányzata és a zuglói lakosok közösen hozzák rendbe, teszik virágzóvá a lakóházukhoz tartozó utcafrontot, előkertet.

Zuglóban a városfejlesztés során mindenkinek törekedni kell a kulturált környezete kialakítása, közterületi műalkotások kihelyezésére. Zugló arculatának javítása a befektetők számára is vonzóbbá teheti a kerületet. Kiaknázatlan lehetőségek rejlenek tehát a kultúra és a művészet ünnepeinek turisztikai hasznosításában. Ezzel a kerület viszonylag csekély befektetéssel Budapest legrangosabb városrészei közé emelkedhetne.
A 4-es metró tervezett végállomása a Bosnyák-tér lesz. Nagyobb távlatban Újpalotáig is meg lehetne hosszabbítani.
Több százezer ember életét könnyíthetné meg az Örs vezér téren a 2-es metró és a gödöllői HÉV pályájának összekötése egy jól átgondolt koncepció szerint.